Mijn vriend is alcoholist 

24 september 2018

Posted in Mens en gezondheid

Mijn vriend is alcoholist Mijn vriend is een alcoholist. Gelukkig is hij inmiddels al weer vier jaar nuchter, dankzij de hulp van solutions-center.nl. Bij SolutionS vond hij uiteindelijk de begeleiding die nodig was om de juiste stappen voorwaarts te zetten. Het heeft onze relatie, die op wankelen stond, op het nippertje gered. Als vriendin van een alcoholist heb ik van dichtbij gezien hoe een dergelijke verslaving een leven kan verwoesten. Niet alleen maar het leven van de alcoholist zelf, maar ook het leven van de naasten, die zich om de alcoholist bekommeren, maar toch altijd machteloos staan. Het is ontzettend frustrerend om te zien hoe iemand zichzelf de afgrond in drinkt. Ik ben Mieke en ik ben de vriendin van een alcoholist. Ik vertel jullie graag iets meer over hoe ik leerde om mijn zorgen los te laten. Als iemand verslaafd is, dan is het heel moeilijk om een gezonde relatie in stand te houden. Om te beginnen is het zo dat iemand die verslaafd is, altijd vraagt om extra aandacht. Als vriendin van een verslaafd iemand kan ik zeggen dat de relatie en de patronen die kunnen ontstaan, ook verslavend kunnen zijn. Vaak is de wisselwerking die er ontstaat die van de verzorger, en degene die verzorgd moet worden. Als verzorger voel je je nodig, belangrijk, en daarom kan er een ongezond patroon ontstaan, waarin de geliefden elkaar op een ongezonde manier aan blijven vullen. Ik wist wel dat mijn vriend te veel dronk, en dat hij op een ongezonde en onverantwoorde manier met alcohol bezig was, maar toen we net samen waren deed ik rustig mee aan dat gedrag. We waren verliefd. We genoten van die lange avonden samen, waarin we dan steevast dronken in ons bed belandde. Ik vond het heel erg moeilijk toen ik merkte, dat dit gedrag bij mijn vriend niet van voorbijgaande aard was. Ik merkte eigenlijk pas dat hij een alcoholist was toen we al lang en breed een relatie hadden. Natuurlijk is dat ook niet zo gek. Want als je iemand ontmoet, dan stel je jezelf niet zo snel voor als alcoholist. Maar daar kwam nog bij dat mijn vriend zich ook nog niet zodanig van zijn gedrag bewust was dat hij zichzelf als alcoholist zag. Dat kwam pas later, toen hij zelf begon te merken dat hij het niet meer in de hand had en hij steeds verder in de problemen raakte. Veel mensen vragen aan mij, hoe weet je dat je partner een alcoholist is? Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen dat je partner een alcoholprobleem heeft: 

  • Je partner vertoont ontwijkend gedrag als je naar zijn drankgewoonten vraagt;
  • Je partner is vaak moe en voelt zich fysiek niet goed;
  • Je partner vindt het steeds moeilijker om zich aan zijn afspraken te houden. 

Een alcoholist ben je altijd

Mijn partner is uiteindelijk aan de slag gegaan met zijn verslaving. Hij heeft een alcoholprobleem en dat zal hij ook houden. Maar hij leeft iedere dag bewust met deze wetenschap en dat maakt hem sterk en gelukkiger dan dat hij ooit was. Voor mij was het ook belangrijk om mijn gedrag te veranderen, en te zorgen dat de balans in onze relatie weer hersteld werd. Dat deed ik door gesprekken te voeren met andere partners van alcoholisten. 

SolutionS

Een alcoholist is iemand die zo snel mogelijk moet uitreiken naar hulp, want het is een serieuze verslaving die je fysiek en mentaal kan vernietigen. Het is dus iets wat je serieus moet nemen. Bij SolutionS ben je hiervoor op het juiste adres.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn