Tekstcorrectie

13 december 2018

Posted in Coaching en Workshops

Als jij een tekst schrijft, dan is het altijd goed om nog even iemand het na te lezen die vervolgens een tekstcorrectie uit kan voeren. Het zou immers ontzettend zonde zijn als jouw zorgvuldig geschreven stuk taalfouten bevat. Dat doet toch echt afbraak aan het geheel en dat is zonde. Hoe meer spelfouten en grammaticale fouten er in staan, hoe minder serieus mensen het geheel zullen nemen. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar zo werkt het vaak wel. Nu zal natuurlijk niet iedereen dergelijke foutjes opmerken, maar veel mensen ook wel. Daarom is het goed om tekstcorrectie altijd heel serieus te nemen. Natuurlijk maakt het wel een beetje uit om wat voor soort teksten het gaat. Als jij op sociale media een foutje maakt, dan lijkt dit knullig, maar er is dan niet meteen een man overboord. Iedereen weet immers dat met het typen op een smartphone een foutje er zo insluipt, omdat je bijvoorbeeld net even scheef tikt op je scherm. Alhoewel er wel bij gezegd moet worden dat als een bedrijf op bijvoorbeeld Facebook een typefout maakt, dit toch een stuk slordiger overkomt dan wanneer je dit als privépersoon gebeurt. Maar hoe dan ook zal tekstcorrectie niet vaak voor sociale media ingezet worden.

Tekstcorrectie voor welke teksten?

Voor welke teksten ga je dan wel heel serieus om met tekstcorrectie? Eigenlijk met alle stukken die iets officiëler zijn dan een berichtje op bijvoorbeeld Instagram. Je kunt dan denken aan:

  • boeken
  • rapporten
  • scripties
  • educatieve artikelen

Het staat immers ontzettend slordig als je een boek geschreven hebt en daar staan vervolgens verschillende taalfouten in! Dat wil je als auteur echt voorkomen. Nu kun je het zelf heel vaak na gaan lezen en je zult dan de meeste foutjes er ook wel uitpikken. Maar er zijn altijd van die dingen waar je gewoon overheen leest, omdat je het boek nu eenmaal al zo vaak gelezen hebt. Iemand anders inschakelen voor de tekstcorrectie is dan ook aan te raden, deze kan er vaak echt nog verschillende zaken uithalen die jij tot dan toe zelf over het hoofd had gezien. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor wanneer jij een boek schrijft, maar ook bij een officieel rapport of zelfs een scriptie voor je opleiding. Je zult niet zakken door een paar spelfouten of grammaticale fouten, maar je eindcijfer kan hier wel degelijk lager door worden. Iemand anders vragen om de tekstcorrectie voor jou te doen, is dan ook geen overbodige luxe!

Taalexpert

En zo zijn er nog veel meer soorten teksten te bedenken waarbij goede tekstcorrectie echt goed van pas kan komen. Denk dan aan nieuwsbrieven die jij voor jouw bedrijf verstuurt of aan een informatieve folder voor jouw klanten. Het komt heel onprofessioneel over als hier allemaal taalfoutjes in staan. Sommige mensen hebben het geluk dat zij in hun omgeving iemand kennen die goed is in taal en die het geen probleem vindt om diverse malen teksten door te lezen en fouten te veranderen. Maar wil je er echt zeker van zijn dat de tekstcorrectie op de juiste manier gebeurt, dan is het aan te raden om het door een taalexpert te laten doen. Je kunt het bijvoorbeeld laten doen door Taallent, een tekstbureau dat onder meer correcties voor jou kan verzorgen. Naast het corrigeren van teksten, kun je hier ook terecht voor herschrijven van stukken tekst, zodat de zinnen beter lopen of prettiger zijn om te lezen. En ook voor redactiewerk ben je hier aan het juiste adres. Alle diensten van Taallent kun je vinden op taallent.nl. Zoek jij iemand die tekstcorrectie voor jou uit kan voeren, dan moet je hier dus zeker eens een kijkje nemen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn