Testament opmaken: legitieme portie

29 oktober 2018

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Bent u er aan toe uw testament op te laten maken? Laat u dan in alle gevallen goed informeren over de wetgeving rondom erfrecht. Veel mensen weten eigenlijk te weinig van dit soort zaken. Dat is ook logisch. Wordt u hier niet vanwege uw werk mee geconfronteerd? Dan komt u dit waarschijnlijk maar een paar keer in uw leven tegen. Bovendien is het op laten maken van een testament uiteraard onvermijdelijk verbonden met het einde van uw leven of dat van een dierbare. Dat maakt een testament een beladen onderwerp. Toch bespaart u uzelf en uw nabestaanden veel ellende als u dit goed regelt. Als bepaalde zaken niet goed zijn vastgelegd kan er na uw overlijden onenigheid of zelfs ruzie ontstaan binnen de familie. Vooral als het onduidelijk is wie welk erfdeel krijgt of als familieleden zijn onterfd en dit niet goed is opgetekend, leidt dat tot spanningen. Daarom zal elke advocaat en notaris u aanraden uw zaken goed te regelen. Hiervoor kunt u contact opnemen met een notaris. Als u ervoor kiest een van uw kinderen te onterven zal hij of zij onvermijdelijk beginnen over de zogeheten ‘legitieme portie’. Dit is het deel van de erfenis dat door wettelijke bepaling binnen het Nederlands recht, kan worden opgeëist door uw onterfde kind. Tot vijf jaar na overlijden van een ouder kan een onterfd kind hier aanspraak op maken. Dit is goed om te weten als u uw opties afweegt. Als u denkt dat u kind geen aanspraak zal doen op het deel dat hem of haar toekomt, betekent dit nog niet dat dit dan ook zo zal zijn. In alle gevallen is het raadzaam u goed te laten informeren over zaken die bij uw testament komen kijken, zoals de legitieme portie. Hieronder leest u daar meer over, en krijgt u enkele suggesties voor het inzetten van professionele ondersteuning. 

Legitieme portie opeisen

Ook als u zich juist in de positie bevindt dat u recht hebt op een erfdeel zult u zich goed moeten inlezen in de materie. Een notaris of andere deskundige kan u wegwijs maken en u helpen bij het opeisen van uw deel. U kunt dit zelf doen of een externe partij inhuren om dit voor u te doen. Dit bespaart u tijd en moeite. Als er grote emotionele lading zit in het feit dat u uw erfdeel moet opeisen kan dit een aanvullend argument zijn om een partij als Brenner advocaten in te schakelen. U vindt de professionals van Brenner via legitieme.info. Hier leest u meteen meer over de achtergrond en werking van de legitieme portie. Dit kan u helpen de juiste keuzes te maken als u in de situatie terecht komt waarin u recht hebt op een legitieme portie. 

Contact opnemen met een advocaat

Wilt u meer weten over het inschakelen van deze partij bij het afhandelen van uw testament of het opeisen van de legitieme portie bij het overlijden van een familielid? Discrete ondersteuning schakelt u in via legitieme.  Daarnaast kunt u zich online inlezen over de legitieme portie of het laten opmaken van een testament met bepaalde voorwaarden. De medewerkers van Brenner zijn vanzelfsprekend zeer ervaren met het regelen van deze zaken. Als u contact opneemt en gebruik maakt van de diensten van Brenner is het niet nodig zelf in contact te staan met familieleden. Dit kan een voordeel zijn bij spanningen binnen de familie. Daarom is de discrete handelswijze van een advocaat en notaris een welkome ondersteuning bij het omgaan met dit soort lastige situaties als het opeisen van een legitieme portie. Laat u dus adviseren door een deskundige, en maak het uzelf net een beetje makkelijker.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn