Azitromycine en het remmen van bacteriën?

29 april 2020

Posted in Mens en gezondheid

Azitromycine: wat is dit precies? En is het gevaarlijk – wat zijn de toepassingen en zijn er ook bijwerkingen? Dit is eens duidelijk op een rijtje gezet, om onduidelijkheden te voorkomen. Azitromycine remt de groei van bacteriën, het is een antibioticum en het werkt binnen enkele dagen. Het kan zijn dat je luchtweginfecties zoals infecties van de longen, luchtpijp of keel hebt. Daarnaast kun je last hebben van de volgende problemen of aandoeningen:

  • Huidinfecties
  • Geslachtsziekten
  • Lymeziekten
  • Reizigersdiarree

Dat zijn allen hele vervelende problemen, daar zijn wij ons bewust van. Gelukkig is daar azitromycine, die de groei van bacteriën stopt. Dat is erg fijn toch? Het kan namelijk niet altijd, het stoppen van bacteriën, maar een dergelijk middel zal jou zonder meer helpen.

Hoe moet je azitromycine innemen?

Allereerst kun je azitromycine als middel innemen als tablet: dan moet je deze innemen met een half glas water. Indien je het als drank inneemt dan zul je de fles goed moeten schudden voor gebruik, want er kan nog wat in de onderkant van de fles zitten, dit moet je natuurlijk niet laten zitten, dat zou zonde zijn en daarmee zorg je niet voor een optimale werking. Je moet dit zien te voorkomen, een beetje schudden is daarom het beste dat je kunt doen. Het is hierbij wel van belang dat je de hoeveelheid afmeet met een maatlepel of met een doseerspuit, want als je te veel mengt dan kan dat vervelende gevolgen voor jou hebben. De drank smaakt erg bitter, neem daarom ook altijd wat water of wat vruchtensap als je het medicijn hebt ingenomen, hiermee voorkom je een heleboel ellende bij het innemen van azitromycine.

Zijn er vervelende bijwerkingen van azitromycine waar ik rekening mee moet houden?

Het is wel zaak om stil te staan bij eventuele vervelende bijwerkingen waar je mee te maken kunt krijgen. Beeld je maar eens in dat je een zakelijke meeting hebt en dat je dan ineens diarree krijgt. Nee, dat is alles behalve wenselijk. Dit is een situatie die je moet zien te voorkomen en een dergelijke situatie kun je enkel en alleen voorkomen als je je inleest in de bijwerkingen en als je voorzichtig doet met het combineren van bijvoorbeeld paracetamol. Je kunt ten eerste misselijk worden, waarna je maag- of buikpijn kunt verwachten. Dat is dus de eerste situatie die wij bespraken, allerminst fijn uiteraard. De kuur duurt meestal een tot vijf dagen, het ligt er een beetje aan hoe slecht het met je gaat. Je moet wel de hele kuur afmaken, dus ook later in de reeks kun je nog last krijgen van vervelende bijwerkingen. Daarnaast kan duizeligheid optreden, iets dat ook niet fijn is om te hebben. Duizeligheid kan namelijk erg vervelend uitpakken, je kunt daardoor verkeerde keuzes maken want je denkt niet goed na of je kunt ergens opbotsten. Het is daarom absoluut zaak om je afspraken netjes in te plannen zodat je zeker weet dat jij niet voor verrassingen komt te staan. Verrassingen zijn namelijk nooit leuk. Daarnaast weet je dat als je azitromycine inneemt, dergelijke bijwerkingen kunnen optreden. Zaak om uit te kijken dus, dat staat voorop.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn