Hypnose, iets dat steeds meer opkomt.

8 juli 2019

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Een hypnose is een kunstmatige opgemaakte trance. Een hypnose wordt uitgevoerd door opgeleide hypnotiseurs, die volgen een speciale procedure om de geest van de behandelde cliënt in een tranceachtige toestand te brengen. Zo heeft de hypnose-praktijk meerdere vestigingen door heel Nederland met een team dat erkend is door de beroepsvereniging BVAT voor alternatieve therapieën. Ben je benieuwd wat het doel is van een hypnose? En alle verdere informatie betreft een hypnose? Lees dan vooral verder!

Hoe werkt een hypnose?

In principe zijn er vijf stappen die doorlopen moeten worden om een hypnose te doen lukken. Hieronder staan deze vijf stappen omschreven. 

 1. Een rapport opbouwen. Het is absoluut niet mogelijk om iemand in een hypnose te laten gaan zonder dat de hypnotherapeut en de cliënt een vertrouwensband hebben gelegd. Later in het proces kunnen er problemen ontstaan wanneer deze band niet goed is gelegd. 
 2. De inductie. Tijdens de inductie worden er suggesties gegeven in de vorm van allerlei oefeningen. In hypnosetaal noemt men dat inducties. Zo heb je bijvoorbeeld staafinducties of schokinducties. Dit zijn technieken om met het onbewuste te kunnen gaan werken. Als het goed is kom je dan in een hypnose.
 3. Dan komt de verdieping in de trance. Sommige inducties werken niet of minder goed bij een lichte vorm van hypnose. Dat zou ten koste kunnen gaan van de resultaten. Daarom worden er technieken gebruikt om iemand nog verder in trance te laten gaan.
 4. Hierna moet je het gewenste doel bereiken. In deze fase kunnen er veranderingen teweeg worden gebracht in het denken. 
 5. De laatste stap is exductie. Het kan voorkomen dat je jezelf uit een hypnose haalt, maar het gebruikelijke is dat je aan het einde uit de hypnose gehaald wordt. Eerst worden er nog suggesties gegeven voor de volgende sessie. Daarnaast kan er een samenvatting van het gebeurde worden gegeven, wat een versterkend effect heeft. Hierna zal de connectie tussen de therapeut en de cliënt worden verbroken en komt de cliënt weer terug in de oorspronkelijke bewustzijnstoestand.

Waarom onder hypnose?

Tijdens een hypnose is alles om je heen minder van belang. Hierdoor reageer je spontaner en reageer je direct vanuit je onderbewustzijn. Tijdens een hypnose heb je bijvoorbeeld een verhoogde aandacht, dit kan oplopen tot wel 2000%, ook hoor je elk geluid om je heen en weet je steeds waar je bent en wat er gebeurt. Wanneer je onder hypnose bent kun je ook gewoon nog spreken. Ook na de sessie weet je nog wat er gezegd of gedaan is. 

Er zijn meerdere redenen waarom mensen hedendaags onder een hypnose gaan. Een paar van de redenen op een rijtje:

 • Hulp bij het afvallen of juist niet (anorexia)
 • Bij verslavingen zoals alcohol of drugs
 • Bij angsten zoals hoogtevrees of een sociale angst
 • Bij migraines of andere aandoeningen
 • Hulp bij het stoppen met roken
 • Hulp bij het verwerken van een overleden dierbare
 • Of als je zelf ook interesse hebt om een hypnotiseur te worden

Zo zie je maar weer dat een hypnose meer is dan mensen vaak denken. Een hypnose kan een persoon echt helpen met problemen waar hij of zij dagelijks mee worstelt. Herken jij jezelf in een van de redenen waarom een hypnose wordt gedaan? Maak dan een afspraak en kijk of het jou ook kan helpen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn