Wat is een 3d scanner?

18 augustus 2016

Posted in Nieuws

llowlab - 3d scannerHeb je het over de term ‘3d scanner’, dan komen natuurlijkerwijs ook de volgende termen langs:

  • 3D printen
  • Reverse Engineering
  • Laser Digitalisering
  • LaserScanning
  • 3D Imaging

Zeggen deze termen je weinig tot niets? Geen probleem! Hier lees je alles over de 3d scanner en wat daarmee te maken heeft. Na deze tekst zal je een stuk bekender zijn met deze technische woordenschat. Laten we beginnen bij het begin: de 3d scanner. Wat is dit en wat kun je ermee? Eigenlijk is het heel simpel. Ben je bekend (of in ieder geval bekender) met de 3d printer, dat apparaat dat hele objecten uit kan printen? De 3d scanner doet eigenlijk het tegenovergestelde van deze printer. Dit betekent dat het hele objecten kan scannen en om kan zetten in een digitaal model. Het draait het proces dus als het ware om. Wil je een digitale versie van het concrete object dat je voor je hebt staan, dan biedt dit moderne apparaat de ideale oplossing. Het kan zowel kleine, als heel grote objecten scannen. Nu je weet wat we met deze eerste term bedoelen is het al helemaal eenvoudig om de rest van deze woorden te begrijpen. Reverse Engineering, Laser Digitalisering, 3D Imaging en LaserScanning zijn eigenlijk gewoon allemaal andere bewoordingen voor deze vooruitstrevende technologie.

Waarvoor dient de 3d scanner?

Nu je weet wat een 3d scanner is wil je misschien ook weten of het iets voor jou is. En zo niet, voor wie het dan wel is. Waarom zou je een al bestaand object om willen zetten in digitale vorm? Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen. Voor ieder object dat je wilt printen heb je een digitaal patroon nodig zodat het apparaat weet wat er geprint moet worden. Deze patronen moeten natuurlijk eerst gemaakt worden. Dit kan met software gedaan worden, bijvoorbeeld door de patronen te tekenen. Zoals je wel kunt bedenken kan dit veel tijd in beslag nemen. Zeker als het gaat om zeer complexe vormen. Denk bijvoorbeeld aan het menselijk lichaam. Wil je iemand printen in 3d-vorm, dan heb je hiervoor ook een patroon nodig, maar er komt veel bij kijken om de vorm precies over te zetten in digitale vorm. Met de 3d scanner komt hier echter verandering in. Je scant het object van op zijn minst 4 kanten en de rest wordt helemaal geregeld door de slimme 3d scanner. Binnen korte tijd heb je op deze manier het patroon dat je vervolgens kunt laten printen. Zoals je ziet wordt er veel tijd bespaard met dit handige apparaatje.

Uitvinding van de eeuw

Er zijn veel mensen die vinden dat de 3d scanner en printer de uitvindingen van de eeuw zijn. Dit is zeker geen gekke uitspraak als je ziet hoe snel deze uitvinding zich heeft ontwikkeld en hoeveel mensen inmiddels een 3d scanner of printer in gebruik hebben. Er zullen in de komende jaren nog veel meer technologische ontwikkelingen plaatsvinden die deze uitvinding nog efficiënter en aantrekkelijker zal maken. Wie weet heeft iedereen in de toekomst wel een 3d scanner en printer in huis. Spreekt dit beeld jou wel aan, dan kun je op llowlab.nl meer lezen over deze geavanceerde producten. Je leest hier wat deze manier van scannen en printen precies is en hoe het in zijn werk gaat. Ook zie je wat voor producten er zijn en welke het meest geschikt zijn voor jou. Kortom, op deze website vind je alles wat je moet weten over deze inspirerende technologie. Je leest er bijvoorbeeld ook alles over de geschiedenis van de uitvinding, over de voor- en nadelen en meer. Ontdek hier zelf wat deze uitvinding van de eeuw allemaal voor jou zou kunnen betekenen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn