Wat te doen als je riolering verstopt zit?

22 januari 2019

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Het is vervelend als een toilet, badkuip of gootsteenafvoerkanaal verstopt raakt, maar je hebt pas een echt probleem als een riolering verstopt raakt. Een obstructie in het riool is van invloed op alle sanitaire voorzieningen in het huis en als het heel erg wordt, is het mogelijk dat afvalwater uit sommige van je afvoergaten zal stromen. Als een riolering verstopt raakt, is dit meestal geen werk dat je zelf kunt oplossen. Het vereist professionele expertise en apparatuur. Maar hoe komt het dat een riolering verstopt raakt? Nou, rioollijnen zijn meestal 15 cm of meer in diameter. Er is dus meer nodig dan een opeenhoping van papier of losse rommel om ze te laten verstoppen. Als een riolering verstopt raakt, is dit vaak het gevolg van het binnendringen van boomwortels in de leidingen. De schuldige hoeft niet eens in jouw tuin te staan, het kan zelfs de boom van een buurman zijn. De wortel kan in de pijp groeien en deze kraken of hij kan rond de lijn groeien en deze verpletteren. Maar waarom zoeken boomwortels riolering op? De wortels worden aangetrokken door de warmte en vochtigheid van de rioollijnen en sturen voelsprieten door kleine scheurtjes of losse verbindingen. Eenmaal binnen doordrenken de wortels zich in de gemakkelijk beschikbare voedingsstoffen. Het zal dan ook niet lang duren of puin verzamelt zich op de wortels, waardoor de waterstroom geblokkeerd raakt. Bovendien wordt de obstructie sneller opgebouwd omdat de waterstroom vertraagt ​​en het puin gemakkelijker kan bezinken. Een riolering ontstoppen kan op drie manieren:

  • Mechanisch reinigen
  • Chemisch reinigen
  • Vervangen van leidingen

Je riolering verstopt: wat je zelf kunt doen

Een verstopping van de riolering kan een lelijke, stinkende en dure puinhoop zijn. Zodra er een verstopping is, ruik je al snel de vieze geur of zie je water lekken. Hierdoor kun je al met zekerheid weten dat je een probleem hebt. Als je riolering verstopt raakt, mag je dit probleem beschouwen als een sanitaire noodsituatie. Afhankelijk van hoe ernstig het probleem, zijn er wel enkele handelingen die je zelf kunt ondernemen. Eerst en vooral zet je de fles chemische reiniger neer. Dit werkt niet op de rioolleiding en kan de leidingen verder beschadigen. Vervolgens sluit je de hoofdkraan van het water af. Je gebruikt ook geen sanitaire voorzieningen in huis tot de blokkering is opgeheven of het probleem hebt kunnen lokaliseren. Hoewel je zelf kunt proberen de lijn schoon te maken, wordt dit niet aanbevolen, omdat je niet over de benodigde expertise en hulpmiddelen beschikt. Zoals hierboven reeds vermeld kan een loodgieter, die ervaring heeft met rioolleidingen, een inspectie voltooien met een camera en de oorzaak vaststellen en het probleem op de juiste manier aanpakken. Wat je vooral zelf kunt doen, is preventie. De belangrijkste reden waarom een riolering verstopt raakt, zijn boomwortels. Maar ook grote obstakels kunnen ervoor zorgen dat een riolering verstopt raakt. Luiers, papieren handdoeken, speelgoed, producten voor vrouwelijke hygiëne, enz. zijn allemaal dingen die nooit door je toilet mogen worden gespoeld. Ook etensresten kunnen een probleem volgen. Wat je in de vuilbak gooit, gooi je dus niet in je toilet.

Bespaar je de hoofdpijn!

Het hebben van afvalwater in je huis kan een verschrikkelijke bedoening zijn. Maar geen paniek! Laat de sanitairexperts van DS Rioolservice zich concentreren op jouw leidingen en verstopte afvoeren. Deze professionals zijn 24/7 beschikbaar om je rioolprobleem op te lossen. Contacteer hen via e-mail voor niet-dringende zaken of via telefoon voor noodgevallen. Meer informatie en nuttige tips om te voorkomen dat een riolering verstopt raakt, lees je op www.dsrioolservice.nl. 

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn