Geluid opnemen in de studio – hoe de band een band werd

28 augustus 2018

Posted in Ondernemers en Particulieren

Toen we vijf jaar geleden besloten om de band weer samen te brengen, was er een moment van euforie. We hadden de band een jaar eerder neergelegd omdat een van de leden zwanger werd. We besloten geen nieuwe mensen aan te trekken omdat we een unieke samenstelling hadden. Vijf jaar geleden hebben we besloten – op aandringen van de inmiddels moeder die eerder in de band zong – om toch een nieuwe zangeres aan te trekken. We merkten direct dat de vragen die we eerder kregen direct weer gesteld werden. Of we een single hadden, of mensen onze muziek konden luisteren of een cd konden kopen. Maar geluid opnemen is lang niet zo makkelijk als je denkt. In de garage waar we spelen, is het geluid namelijk veel te slecht voor geluid opnemen. En opnamestudio’s vragen meestal veel geld. Daarnaast weten we van andere bands dat de studio’s voor geluid opnemen gemakkelijk gehuurd kunnen worden, maar er vervolgens niemand is om te helpen. Totdat we in contact kwamen met Stable Studio (de website is stablestudio.nl voor de geïnteresseerden). We stuurden een berichtje en kregen direct antwoord. Of we zin hadden om eens langs te komen en te kijken.

Geluid opnemen: dezelfde dag geregeld

Toen we de mogelijkheden zagen voor geluid opnemen, wisten we direct dat hier mogelijkheden lagen. Vooral omdat we dezelfde dag al een sessie mochten doen. We merkten direct dat het geluid opnemen hier mogelijkheden bood die we nergens anders gezien hadden. Betere kwaliteit, goede hulp en mensen die ons tips gaven voor de beste recording. We maakten later dezelfde maand een afspraak en kwamen met al onze instrumenten naar de studio om een aantal nummers op te nemen. Het duurde uiteraard wel even – we zijn gewend om te spelen voor publiek, niet voor een microfoon. Het uiteindelijke resultaat was verbluffend. Toen we eenmaal de resultaten hoorden van het geluid opnemen in de studio wisten we direct dat dit het begin kon worden van iets moois. Bij het volgende optreden dat we gaven in het Noorderplantsoen in Groningen konden de mensen direct een cd kopen van ons en het liep storm. Zo goed dat we zelfs begonnen zijn met het aanbieden van cd’s, geluidsfragmenten en opnames van het geluid opnemen op onze website. Dagelijks krijgen we berichtjes binnen van mensen die de muziek geweldig vinden. En nog beter: we krijgen nu ook veel meer boekingen omdat organisatoren eerst kunnen luisteren naar wat we doen voordat zij een beslissing nemen.

Heb jij ook een bandje?

Heb je een bandje? Een grote band, een kleine band of zing je zelf met een gitaar? Dan is de kans groot dat je wat opnames gemaakt hebt voor YouTube. Wil je hier echt een succes van maken, dan raden we je sterk aan om te kiezen voor geluid opnemen in een professionele studio. Het resultaat is namelijk veel beter en je hoeft niet direct enorme bedragen te investeren in apparatuur om geluid op te nemen thuis. Voor ons is het overigens vooral gemak. We hebben een band, maar werken allemaal fulltime en dat betekent dat we niet alle tijd van de wereld hebben om opnames constant opnieuw te doen en de kwaliteit van de opnames na te kijken. Nu we daar mensen voor hebben die precies weten wat zij moeten doen, is het een stuk makkelijker om kwaliteit neer te zetten in veel minder tijd. En dat heeft zoveel bijgedragen aan het succes van de band dat we er tegenwoordig zelfs een leuk bedrag mee verdienen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn